Страви на вогнищі… Пам’ять нагадує про щось тепле і домашнє. Для незабутнього сімейного пікніка з ароматними частуваннями необов’язково володіти крутим грилем або глибокими кулінарними знаннями. Досить запам’ятати кілька простих, але дуже цікавих і ефектних рецептів, від яких ваші діти будуть просто в захваті. Вони точно оцінять ваше емоційне залучення.

Коржики-робінзонки

З борошна, води і солі замішуємо тісто. Вона буде готово, коли перестане прилипати до рук. Якщо є масло, можна змастити палицю, на яку надягають тісто, але це необов’язково. З тіста формуєте кульку, одягаєте його на палицю, після чого прямо на ній розтягує. У результаті вийде своєрідна порожниста трубка. Така лепьошка – “Робинзонка” повинна обсмажуватися з бічних сторін, тому що кінці легко спалити. Тісто буде готове, коли в деяких місцях стане коричневим. Цю лепьошку можна з’їсти окремо або перетворити у хот-дог, заповнивши отвір від палиці начинкою. Вона може бути овочевою, м’ясною або солодкою. Діти будуть дуже задоволені, коли отримають «Робинзонку» з варенням або шоколадним кремом.

Капсула

Ще один варіант страви на вогнищі. За цим дивовижним грецьким словом – капсула – ховається гранично проста у приготуванні, але дуже смачна, «душевна» страва. Це білий батон в оливковій олії, запечений на решітці і посипаний сушеним орегано.

Свіжий білий батон або багет нарізати на скибочки товщиною 2 -2,5 см. З обох сторін за допомогою пензлика рясно змастити скибочки оливковою олією. Дати 2-3 хвилини просочитися перед тим, як викладати на решітку гриля. Запікати на грилі близько 1 хвилини з кожного боку. По готовності викласти на тацю і посипати орегано. Подається гарячим, але однаково смачно і після охолодження. Ідеальна їжа для пікніка на природі й застілля на відкритому повітрі.

Сосиски в лаваші

Берете пачку або дві сосисок. Розкочуєте лепьошку лавашу. Якщо вона сильно велика, то розрізаєте її на дві або більше частин. Потім завертаєте сосиски в лаваш дуже щільно, щоб вони не розгорнулися. Нанизуєте загорнуті сосиски на шпажки і викладаєте на решітку або на мангал.

Готуються такі сосиски швидко. Як тільки лаваш добре зажарився, перевертаєте сосиски на іншу сторону і добре засмажуєте до готовності. При бажанні після приготування можна додати кетчуп або соус до смаку.

Картопля у фользі: стара, але перевірена версія страви на вогнищі

Печена картопля – смак, знайомий з дитинства. Хто не їв її, сидячи біля багаття і посипаючи сіллю, хто не обпікав пальці і не паскудився в золі, чистячи її! Але з картоплі на природі можна приготувати безліч страв. Наприклад, запекти її у фользі.

Для цієї страви вам буде потрібно щільна харчова фольга: квадрати розміром 50 на 50 см. Кожен з них рясно змастіть вершковим маслом. Картопля промийте і наріжте тонкими скибочками. Почистіть і наріжте кільцями цибулю. Потріть або дрібно наріжте сир. Покришите зелень. З’єднайте всі разом, додайте вустерский соус, посоліть і поперчіть. Коли вугілля підійшло, викладіть начинку на фольгу і загорніть краю. Готуйте блюдо близько 40 хвилин, поки картопля і цибуля не стануть м’якими.

Баклажани, печені на вугіллі

Дрібні молоді баклажани загортаємо в фольгу і печемо на вугіллі до м’якості – це класика. Але можна піти і далі.

Розгортаємо фольгу, робимо в баклажані поздовжній надріз і додаємо приправ. Масло вершкове з сіллю, тертий сир і зелень, товчений часник і оливкове масло, бринза і базилік – обирайте за своїми особистими уподобаннями. Акуратно збиваємо виделкою м’якоть з добавками, намагаючись не пошкодити шкірку. Вийшов апетитний печений фарширований баклажан.

Овочі в мішечках

Щоб їжа з багаття була смачною і зберігала форму, нам потрібні досить тверді овочі, рослинне масло, приправи і алюмінієва фольга. Завдяки цьому комплекту можна приготувати безліч чудових страв.

Почнемо з того, що на шматок фольги покладемо все, що нам подобається і що є під рукою. Це може бути, наприклад, нарізана на великі шматки цибуля, часник у голівках, цілий редис, невеликий промитий буряк, шматочки цукіні – тільки від нас залежить, які овочі опиняться у мішечку, за запікається. Потім окроплюємо їх маслом і посипаємо спеціями. Якщо у вас є капуста, покриваємо її листям овочі та збираємо куточки фольги, роблячи з неї щільно закритий мішечок у формі цибулини. Кладемо його в жар і чекаємо близько 20 хвилин, поки овочі запекуться.

Читайте також: 10 маршрутів сплавів біля Києва

Сочевиця з овочами

Сочевиця – альтернатива звичним крупаам, тільки вона набагато ситніше, ніж, скажімо, рис і готується набагато швидше, ніж інші бобові. Страву з сочевиці можна готувати навіть без м’яса, вона все одно буде смачною і ситною.

Крупу промити і відварити до готовності в підсоленій воді з парою лаврового листя. Додати томатну пасту, дрібно порізану моркву і цибулю (якщо є можливість, краще обсмажити). Смак страви збагатять спеції – зіра, мелений коріандр, чорний перець.

Омлет з кропивою

Обшпарте грам 300 кропиви окропом і дрібно наріжте. Наріжте цибулину півкільцями і тушкуйте в маслі. Додайте кропиву і збиті яйця. Посоліть і посипте дрібно нарізаною зеленню і спеціями за смаком. Запечіть на багатті в рукавичці з фольги. Такий омлет прекрасно доповнить сметана.

Хочеться підкреслити, що омлет з кропивою дуже корисний. Недарма лікарі рекомендують його на сніданок вагітним жінкам і матерям, які годують – завдяки йому підвищується виділення молока.

Шашлик з печериць

На наш погляд, найпростіший і найдемократичніший варіант страви на вогнищі. Миємо та сушимо 600 грам грибів. Якщо у нас маленькі печериці, то залишаємо їх так. Середні ріжемо навпіл, а великі – на чотири частини. Після цього миємо й нарізаємо кружальцями по дві штучки баклажанів і цукіні. Також ріжемо дві головки цибулі кільцями і два солодких перцю часточками (такими, щоб можна було нанизати на шампур). Найкраще, якщо перчик не одного кольору – так шашлик буде виглядати ще апетитніше.

Всі овочі, разом з печерицями, пересипаємо в одну миску або каструлю, потім солимо і перчимо. Додаємо сік лимона, змішуємо його з 50 грамами оливкової олії і додаємо до овочів. Ми залишаємо все маринуватися на чотири години.

Далі беремо шампури і нанизуємо гриби по черзі з овочами. Готуємо мангал або вугілля. Важливо, щоб жар був середнім, інакше наш шашлик може просто згоріти. Страву готуємо протягом 10-15 хвилин, не забуваючи перевертати. Страви з печериць не тільки смачні, але і відрізняються легкою засвоюваністю. Вони можуть повноцінно замінити в раціоні м’ясо, заповнивши необхідну кількість білків в організм.

Банош по-буковинські

Банош в кожному регіоні Карпат різний. Гуцульський банош потрібно їсти руками, вмочуючи його в підливу з білих грибів в сметані. Ну, а на Буковині банош більш рідкий, схожий на італійську поленту. Щоб його приготувати, потрібно начистити грам 300 грибів (наприклад, печериць). Нарізати великими шматочками. В казані підігріти олію і підсмажити дві головки цибулі (цибуля можна різати на свій розсуд). Коли цибуля підрум’яниться, додати гриби. Коли грибочки будуть готові, додати дві-три столові ложки сметани. Посолити, поперчити і тушкувати хвилин п’ять. За бажанням можна додати два зубчики часнику.

Потім беремося за сам банош. Бажано все робити на чавунному казанку. Наливаємо туди літр молока і півлітра сметани. Дерев’яною лопаткою помішувати, щоб молочко поєдналось зі сметаною. Солимо. Коли молочна суміш закипіла, зменшуємо вогонь. Робимо круговорот в каструлі і потихеньку підсипає туди 250 грам кукурудзяної крупи. І довго вимішуємо масу.

Вариться банош приблизно 10-15 хвилин. Після закінчення додається 50 грам вершкового масла і ще раз добре вимішуємо. За консистенцією банош повинен бути як манна каша. В кінці тремо у страву грам 300 бринзи і можемо подавати банош з грибною підливою.

Читайте також: Батьки і діти. Як ми провели вікенд Fathers Camp

Бананові човни

Банани почистіть і розрізати вздовж. Шоколад покришите на невеликі шматочки; маршмеллоу наріжте, якщо вони великі. Начините банан шоколадом і “зефірками”. Вийде щось на зразок каное. Якщо любите корицю, посипте нею фрукт. Загорніть банан в фольгу і обсмажуйте на решітці.

Через 5-6 хвилин можна буде зняти з мангала, розкрити фольгу і, посипавши кокосовою стружкою, насолоджуватися десертом. Можна прихопити з собою на пікнік ще морозиво і їсти з ним запечені банани.

Запечені яблука

Ще один варіант десерту для сімейного пікніка – печені яблука. Помийте яблука і за допомогою ножа видаліть серцевину. Але не цілком, приблизно до половини. У кожне яблуко покладіть по одній чайній ложці меду, по одному волоському горіху (можна подрібненого) і трохи ягід журавлини або брусниці. При бажанні можна додати корицю.

Кожне яблуко загорніть у фольгу і випікайте на вугіллі або решітці, поки фрукти не стануть м’якими. Подавати печені яблука можна з морозивом – діти будуть в захваті.

Страви на вогнищі – це просто, запально і… по-батьківськи!

Читайте також: Супермаркет задоволення